Listeria is een bacterie die met name voorkomt op vlees en niet gesteriliseerde melkproducten. Met name als besmet voedsel lang wordt bewaard in de koelkast. Bepaalde groepen zijn extra kwetsbaar: hoogbejaarden, pasgeborenen, mensen met een verminderde afweer en zwangeren. Zwangeren hebben een 20x grotere kans dat zij ziek worden van de bacterie. Echter niet iedereen die listeria heeft binnengekregen wordt ziek.
Klachten die u kunt krijgen van de listeria bacterie zijn: misselijkheid, braken en diarree met bloed door de ontlasting heen. Pas wanneer daarbij ook koorts ontstaat, kan worden getest of u de listeria bacterie heeft opgelopen, met een kweek van de ontlasting. Eerder is dit niet te testen.
De uitslag van de kweek duurt 3 – 10 dagen.
Als u een bewezen listeria infectie heeft is dit te behandelen met een antibioticum kuur.
Als u geen koorts heeft en alleen de andere klachten dan kunnen we helaas niets aan de infectie doen. Het is dan niet vast te stellen met een test en ook niet te behandelen. Het lichaam klaart deze infectie dan zelf.
Voor zwangeren die zich ongerust maken naar aanleiding van media berichten, is het van belang om te weten dat de infectie met name in het 3e trimester plaatsvindt en dat het dan belangrijk is om goed in de gaten te houden dat u het kindje goed voelt bewegen.
Eventueel kunt u een extra controle bij de verloskundige krijgen. Er is in 10 jaar tijd 1x een miskraam beschreven (dat betekent een zwangerschap binnen de eerste 12 weken), verder zijn er geen miskramen of overlijdens van baby’s bekend.